En hel dag med gåfotball - og en heidundrende bankett på Odins kro.

Å gå - ikke løpe, mens man spiller fotball er en komplisert greie. Det ble tilskuerne vitner til i Trondalen lørdag 7. september.

Av Øivind Karlsen
Bildetekster av Frode Holstad Hansen

Kommentarene satt løst både fra konferansier Dag Solheim, spillere, lagledere og publikum. Her gikk det på engelsk og norsk. Fotballspillere er som kjent aldri enige med dommeravgjørelser, heller ikke denne gang -men smilet og latteren satt løst. Det ble en spennende og morsom dag i Trondalen, da Gresvik IF arrangerte gåfotball-turnering med 19 lag. Vinner i herreklassen ble Skeid. Gresvik hentet vandrepokalen i kvinneklassen, og i klassen tilrettelagt fotball delte Nygårdshaugen fra Sarpsborg og Fredrikstad IL på både seire og tap, og ble begge pokalvinnere.

Litt å sette seg inn i

Som bestilt sluttet det å regne da turneringen startet. Det kom riktignok et par byger underveis, men det var få som lot seg merke av det. Men så var det denne gåingen da. Hvor går grensen der gåing går over i jogging? Meningene var mange, og dommerne som stod på feltet i flere timer, fikk seg noen verbale kilevinker -men klarte seg til meget bra gjennom dagen. For gåfotball har noen sære regler. Ikke lov å løpe, ikke pasninger over hodehøyde, ikke opphold i målgården og flere småting som spillerne og dommerne bare må prøve seg frem i. Det kom tydelig frem at dette var vanskelige saker å forholde seg til. Men vi kan slå fast at det ble mer rusling enn løping jevnt over gjennom turneringen. Spillere i alderen 30+ til 80 ble sveiset sammen på en fin måte.

Solide Skeid

Skeid har hatt gåfotball på programmet noen sesonger, og spilte solid. Stjernens hockeyspillere fra 80-tallet slo seg sammen med Gresvik IFs sponsorer og GIFs gamle keeper Frode Hansen. For dette gode laget ble det finale mot Skeid. Dermed ble det flere tidligere landslagsspillere både i hockey og fotball som tørnet sammen i finalen. Skeid vant 2-0.

Etter seansen i Trondalen gikk turen til Odins kro der arrangøren bød på pizza. Og for en avslutning på en hyggelig dag. Støle menn og kvinner med en og annen skavank møtte opp i finstasen og hygget seg med mat og drikke. Historiene kom på løpende bånd og latteren satt løst. Eirikur Hauksson satte prikken over i’en denne kvelden med en hitparade og internasjonal energi av de sjeldne.

Trolig mer neste år

Turneringen i Trondalen har trolig kommet for å bli. De vi snakket med ville tilbake neste år. Flere klubber og foreninger legger inn gåfotball i treningene, og interessen er økende i Norge, Sverige, England og andre land i Europa. I år fikk Gresvik IF besøk av to engelske lag fra London. Dette var herrer med pondus og friske meldinger. Et av lagene spilte også en kamp med flosshatt og tørrpipe. På spørsmål om de koste seg, var bekreftelsene 100 prosent - de gleder seg allerede til neste år.
Dommere med smilet på lur: Dommerne taklet nyanseforskjellene i norske og utenlandske regler på en utmerket måte, bl.a gjennom å lokke frem glede og humor hos spillerne gjennom hele turneringen. Helt fantastiske «ordensvakter» som sikret både Glede i spillet og Fair Play, fv: Eilev (GIF), Andreas (Rygge IL), Henrik (GIF), Thomas (Trøgstad/Båstad). «Vi kommer gjerne tilbake neste år, dette var utrolig gøy» er deres felles tilbakemeldinger til GIF.


Medarrangør Skeid gå-fotball har vandrepokalen fullt fortjent: En tydelig stolt og fornøyd Håkon Lier Madsen (nr.2 foran fv) fra Skeid Gå-fotball har her endelig vandrepokalen i egne hender. Manager Terje «Stokken» Martinsen (bak t.v) og resten av oksene fra Torshov er strålende fornøyd med hele arrangementet. «Alt fungerte utmerket fra fraktlogistikk med hjelp fra lokale Røde Kors busser, mottagelse i Trondalen av eminente kampverter, glimrende internasjonal matservering fra den lokale kokken Sigmund, Odin Kro m/ en knallgod Eirikur til leggetid på Scandic/Hotel City» melder gutta og takker GIF for hele arrangementet, som tok seg selv av selve spillet på banen i en nærmest outstanding internasjonal prestasjonsklasse.


Jubel og Glede for og i kategorien tilrettelagt fotball: Spillerne på Nygårdshaugen fra Sarpsborg og Fredrikstad IL jubler og mottar velfortjente premier fra Per Egil Ahlsen og Kai-Erik Herlovsen. Her en herlig gjeng som sprer enda mer glede over Trondalen, mens tilskuerne applauderer den fenomenale innsatsen deres. Tilbakemeldingene fra både Fredrikstad IL og Nygårdshaugen var både krystallklar og tydelig: «Dette er SÅ hyggelig», - med tommelen pekende opp.


Fant frem til, og sikret den rette rytmen underveis: Jælpekorpset i samarbeid med Trosvik veterankorps sikret både atmosfære for publikum og den rette rytmen i selve spillet. «Finalen fløt av seg selv, sa de begeistrede jentene fra GIF som nærmest danset seg gjennom og vant finalen etter sambarytmer og melodien «Brasil» fra Jælpekorpset/Trosvik Veterankorps. Senere på dagen registrerte vi at Engelsmennene på Next Game Travel og Pimlico OB FC også nærmest danset seg gjennom sine kamper, da etter melodien «When the Saints are masching in». Tusen takk til Jælpekorpset/Trosvik Veterankorps fra GIF!


Dagens høydepunkt for Stjernene og sponsorene: Stjernen guttene og GIFs sponsorer fikk først gjenoppleve en time herlig felles garderobekultur utenfor banen, før de møtte hverandre i seriøst seriespill på banen. Stjernen/sponsorene slo Norgesmesterne fra – 84 noe overraskende hele 3-0. Sponsorene/Stjernene tok av til himmels, mens tidligere Bundesliga spillere, NM mestere og helter fra Fredrikstad stadion måtte på en liten snarvisitt i kjelleren. Her er FFKs Henning Johannessen på vei i angrep og i duell med Stjernens Per Øivind Myhrene, mens Per-Egil Ahlsen, Vidar Hansen, Kai-Erik Herlovsen, Tommy Warchol og Vidar Kristoffersen forsøker å overliste Arild Pedersen (Pizzabakeren), Pål K Møklegård (Nord Lakkering AS) og Lars Jacobsen (Stjernen). «Dette var et strålende arrangementet», meldte Svein Kristiansen fra Slevik Elektriske i løpet av kvelden – og Stjernens Terje Pedersen melder til GIF: «Takk for at vi fikk muligheten til å delta. Vi hadde en super lørdag i Trondalen. Synd vi ikke banket Skeid i finalen!». GIF takker en herlig gjeng som stilte sporty opp – og ser frem til neste år.


Håper på mer neste år: GIF har mottatt 10 av 10 poeng på alle tenkelige og utenkelige brukerundersøkelser / tilfredshetsmålinger i årets turnering. Klubben kan være stolt av hva de har levert av kvalitet. GIF har nå et meget verdifullt relasjonelt nettverk av utrolig dyktige og engasjerte mennesker, som allerede nå ønsker å bistå klubben til neste års turnering. Nevnes må også årets glitrende konferansier Dag Solheim som har samlet tråder underveis og satt prikken over I’en. Her er nøkkelpersonene Andy Cracknell (fv) fra London og Terje Martinsen fra Skeid. De tror GIF kan bli en foregangsklubb for å arrangere flere Gå-Fotball turneringer i fremtiden, og vi vet at de bidrar mer enn gjerne med sitt. .


Elektrisk på Odins Kro under banketten: Vertskapet på Odins Kro, Pizzabakeren og Eirikur skapte en elektrisk stemning på Odins Kro under banketten. «This is getting even better and better for each minute”, sa manager Andy fra London oppspilt og glad, da spillerne hans allerede etter første strofe fra Eirikur kastet seg inn i allsangen i den elektriske stemningen på banketten. Hjertelig takk fra GIF til våre lokale bidragsytere Eirikur, Pizzabakeren og Odins Kro. Rett og slett fantastisk!

Takk fra GIF til alle ulike nettverk av dyktige og engasjerte sjeler som har bidratt til den første internasjonale Gå-fotball turnering i Trondalen. La oss håpe det blir flere.


©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift