Et møte mellom GIFs to landslagsspillere

Del:

I 100-års boka til Gresvik IF kan vi lese at GIF har fostret en landslagsspiller, målvakt Frode Hansen, gjennom alle disse årene. Nå har imidlertid Gresvik IF to landslagsspillere. Marie Louisette Anamba Atangana (15) har debutert med flagget på brystet.

Et møte mellom Marie og Frode fant sted da Marie skulle spille sitt lags siste kamp for sesongen i Trondalen mot seriemester Kolbotn. En kamp som endte 1-1, og der Marie igjen scoret. Ifølge Norges Fotballforbund har Marie scoret 23 mål for Gresvik denne sesongen.

Foto: Øivind Karlsen. Marie Louisette Anamba Atangana signerer sin landslagstrøye fra 2022 som spiss mot Sverige og bak ser vi Frodes keeperdrakt fra Sverige-Norge i 1979. Begge kampene endte med seier over Sverige.

 

Gresvik IF er stolte av Marie naturlig nok – og har heller ikke glemt Frode Hansens bravader, selv om det er noen år siden. Hovedleder Tormod Hermansen var også til stede før serieavslutningen for J15. Det ble en liten seanse i klubbhuset der han takket Marie for tiden i klubben, og ønsket henne lykke til videre i karrieren. Marie og Frode signerte hver sin landslagstrøye og Tormod ga Marie to gavekort som en takk for innsatsen og som en markering av landslagsplassen.

Fine år i Gresvik og ønske om videreutvikling

-Jeg har hatt fine år her i Gresvik. Nå går ferden videre til Oslo. Skal bo på Nordstrand og spille for et Oslolag. Jeg ser frem til å kunne videreutvikle meg som fotballspiller. Det å få et innhopp for Norge U15 mot Sverige (seier) og være med i startoppstillingen mot Danmark (tap) i en turnering på Gjøvik denne høsten ga et skikkelig løft, forteller Marie Atangana, som fyller 16 år i januar.

Hovedleder Tormod Hermansen fortalte om planene for en monter der GIF skal stille ut Maries fotballstøvler og en landslagsdrakt. Frode Hansen leverer keeperdrakta som han spilte for Gresvik IF med for Norge og et par keeperhansker. Så får vi håpe og kanskje tro at monteren blir fylt opp av ytterligere remedier fra nye landslagsspillere i tiden fremover. Hvem vet?

 

Foto: Øivind Karlsen. Marie Louisette Anamba Atangana og Frode Hansen med landslagsdrakter som skal plasseres i monter. Bak ser vi hovedleder Tormod Hermansen, som er godt fornøyd med at GIF nå har registrert to landslagsspillere gjennom 100 år.

 

Marie debuterte i blått og hvitt på det suverene 13-års laget, som har utviklet seg til et fantastisk 15-års lag. Jentene avsluttet med uavgjort mot serievinnerne og har slått flere av de beste lagene i Norge denne sesongen.

Fantastisk utvikling og relasjonelt ekstremt god

-De har til gode å tape for Kolbotn i år, og vi har nådd målet vårt om å komme topp fem i denne regionserien. Utviklingen for laget har vært fantastisk. Vi har hele ti jenter på kretslaget nå. Flere av jentene kommer trolig til å spille for FFK i den regionale 17 år-serien neste sesong, men i Gresvik opprettholdes gode tilbud for jentefotball. Det kommer mange yngre opp og breddesatsingen på J15 fortsetter også. Når det gjelder Marie, så har hennes utvikling vært fantastisk. Det er så moro at hun lykkes. Jeg har tro på at hun kan få seg en stor karriere innen fotball. Hun har ambisjoner og håper å kunne leve av fotballspill etter hvert. Vi har snakket mye sammen, og blant annet blitt enige om at tålmodighet må til, sier lagleder for jenter 15, Tor-Arne Borg.

-Marie er ekstremt godt likt i gruppa, hun er omsorgsfull og empatisk og tar vare på alle nye. Samtidig så er hun relasjonelt god, og vi er stolte av at hun nå tar dette steget, har Gresvik-trener Hans Martin Hansen tidligere sagt i et intervju med klubbavisa Gressvikingen.

Marie pryder forsiden av 100 års jubileumsutgaven av Gressvikingen 2022, før sin landslagsdebut mot Sverige. Vil du lese hele artikkelen med Maria på side 62 – 63 kan 2022 du trykke på bildet og du blir linket til alle utgaver av Gressvikingen.

Har den nødvendige X-faktoren

10 år gammel kom Marie Louisette til Norge, hvor hun spilte de to første årene i Lervik IF. Deretter gikk turen til Trondalen og spill for «Giffarna». Hun spiller også på bylaget og kretslaget.

–Marie har jo en x-faktor i sin ekstreme fysikk og råskap som skiller seg markant ut. Selv når de fremste spillerne i Norge på hennes årskull er samlet kan man se at hun er en god duellspiller. Samtidig er hun rask. Hun har fortsatt noe å gå på med nærteknikken, men med hennes dedikasjon og ønske om å bli en toppspiller er dette noe hun terper på hver uke, sa Hans Martin Hansen i samme intervju.

 

Manchester United

Marie visste ikke så mye om GIFs andre landslagsrepresentant, Frode Hansen, da de møttes i klubbhuset. Hun fortalte at favorittlaget hennes egentlig er nettopp Manchester United, og da Frode sa han hadde prøvespilt for klubben, trodde hun nesten ikke det hun hørte.

Det ble imidlertid en fin liten avslutning for Marie i Gresvik Idrettsforening. Noen minutter etter deres møte i klubbhuset satte hun nemlig et foreløpig punktum i Trondalen ved å score Gresviks eneste mål i uavgjortkampen mot serievinnerne Kolbotn.

Foto: Sveinung Svanberg (Demokraten 1981). Gresvik IFs Frode Hansen (t.h) her på trening sammen med Manchester Uniteds keeperlegende Gary Bailey på treningsarenaen The Cliff i 1981.

Gresvik IF, FFK, Start og landslaget

Nå er det nok mange av den yngre garde i Gresvik IF som ikke helt har oversikten over hva Frode Hansen har opplevd på fotballbanen. Et lengre intervju står i jubileumsboka. Her er et sammendrag:

«På slutten av 1970-tallet var Frode regnet som en av landets største keepertalenter, fullt på høyde med den ett år yngre keeperlegenden Erik Thorstvedt.  Han endte opp med 97 landskamper, mens Frode forsvant fra toppfotballen som 25 åring. I 1986 hadde han ikke lenger motivasjonen som skulle til».

Guttelandslaget i 1978, juniorlandslaget for Gresvik IF i 1979

Frode: Jeg ble innkalt til guttelandslaget første gang i 1978, da som FFK-spiller. Året etter spilte jeg på juniorlandslaget som Gresvik-spiller. I EM-kvalifisering mot Sverige ble det 1-1 hjemme og seier 4-1 borte. I den bortekampen scoret jeg faktisk mål på straffe – som en av to norske keepere gjennom tidene. Kjell Kaspersen (Skeid) er den andre.

«Frode gikk til FFK etter halvspilt 1978-sesong. Der stod han i mål i oppvisningskampen mot Manchester City på Sentralidrettsanlegget. Tap 0-5, men Frode fikk god kritikk likevel.»

Faksimile Fotballrevyen 1978. Fra Gresvik IF til Fredrikstad Fotballklubb sommeren 1978, som 16 åring. Frode Hansens førstemøte med datidens toppfotball var å stoppe gleden for Manchester City, den gang med Brian Kidd som spiss.

 

Prøvespill

Frode: 1978 ble et merkelig år. Jeg spilte for til sammen 12 lag gjennom sesongen ettersom det ble et klubb bytte midt i sesongen – som både gutte, junior og A-lags spiller – i Gresvik, FFK, på kretslaget, Sør-Norge-landslaget og det Norske landslaget. Det ble for mye, og jeg var sliten. Valgte derfor å gå tilbake til GIF i 1979. Så tilbake til toppserien og FFKs A-lag i 1980. I 1981 fikk jeg så muligheten til å prøvespille for selveste Manchester United. Ble lagt merke til etter en U -landskamp mot England som endte 0-0 i Drammen, og fikk mye ros av både engelske managere og i engelsk presse. Blant flere satt Manchester United manager Ron Atkinson på tribunen. Det endte med at jeg ble invitert til Manchester for prøvespill, men noen overgang ble det aldri. Jeg var bare 20 år og ikke klar for å bryte barrieren, og hadde dessuten kun et halvt år igjen på videregående skole i en tid der også livssituasjonen og skoleutdanningen utenfor banen var viktig for meg. Men i samme periode fikk jeg tre kamper for det norske A-landslaget under Tor Røste Fossen mot Nigeria (2-2) og mot Finland (1-1) og Vest-Tyskland (2-4). Må erkjenne at jeg ikke slo helt til fra sesongen 1982, og ble forståelig nok vraket fra A-landslaget, ettersom utviklingen på banen dessverre stagnerte. Skiftet klubb i 1984 etter en svak sesong i FFK, til Start i Kristiansand, presterte bra igjen, og kom da tilbake i A-landslagstroppen for en periode – før Erik Thorstvedt fikk sitt gjennombrudd som nærmest tidenes keeper for Norge.

Spillende trener i Gresvik IF

«Etter opphold i Start og Vigør på sørlandet var Frode tilbake i GIF i 1988, som spillende trener for Gresvik IFs A-lag.»

Frode sier: Vi hadde litt av et lag det første året, og rykket opp. Holdt på å gjøre det samme året etter, men jeg tar gjerne på meg skylda for at det ikke gikk. Stod i mål i den avgjørende opprykkskampen mot Kråkerøy i siste seriekamp og gjorde dessverre en formidabel keepertabbe. Den gangen synes jeg klubben manglet ambisjoner for A-laget. I dag har jeg et mer nyansert syn. Sportslig fremgang for A-laget er ikke det aller viktigste for klubben. Det finnes andre og flere viktige verdier enn prestasjoner på banen for klubbens A-lag. I en veldrevet breddeklubb som Gresvik IF kan og bør sportslig fremgang for alle og sosial breddeprofil gå hånd i hånd.

Faksimile Gressvikingen. OPTIMISMEN RÅDET: Jeg opplevde det som en fantastisk tid, med en rekke fenomenale medspillere og ledere, både på og utenfor banen, periodene som spillende trener for moderklubben Gresvik IF, sier Frode Hansen i dag.

 

Samfunnskontakt

«Frode gikk tilbake til FFK og gjorde comeback der i 1991. Så trente han A-laget til FFK sammen med Per Egil Ahlsen i 1993. Igjen ble det GIF i 1995, etter et hvileår. På midten av 1990-tallet tiltrådte han som markedssjef i Skeid i Tippeligaen, før det ble «fotball-stille» noen år. I 2016 kom han tilbake til blå/hvitt. Han satt i fotballstyret, før han påtok seg jobben som informasjons- og samfunnskontakt i 2017».

– Perioden borte fra fotballen var et verdivalg, familieverdier var aller viktigst. Nå er jeg er takknemlig ovenfor Gresvik IF for muligheten jeg fikk gjennom å jobbe i prosjekter som ekstern samfunnskontakt for Gresvik IF. På «bakrommet» og administrativt har jeg fått jobbe med både sponsorpleie, samfunn- og verdiarbeid, organisasjonsutvikling, kommunikasjon med lokalsamfunnet gjennom Gressvikingen og våre hjemmesider, med å tilrettelegge for et mer aktivt lokalsamfunn, samt å bidra med noen få tanker om fremtidens viktige anleggsutvikling i Gresvik IF. Jeg opplever selv å ha fått stor nytte av min kompetanse utenfor banen opp igjennom denne tiden siden 2016, og det har vært både givende og spennende prosesser å få lov å bruke mine kvaliteter i et fellesskap som Gresvik IF. Jeg håper det har bidratt til det resultat at Gresvik IF har fått både et styrket omdømme, og en tryggere økonomi.

 

Foto: Terje Jensen. Marie har de nødvendige forutsetningene til å videreutvikle seg i ønsket retning, både PÅ og UTENFOR banen, opplever Gresvik IFs andre landslagsspiller gjennom tidene Frode Hansen. Takk for ditt fenomenale bidrag til fellesskapet Gresvik IF og alt godt som både person og spiller i fremtiden!

Alt godt til Marie!

– Når det gjelder Marie så opplever jeg at hun er utrolig spennende både som menneske og spiller, med en flott kombinasjon av generelt gode egenskaper og fotballferdigheter – og samtidig tror jeg hun har den nødvendige spisskompetansen som må til for å lykkes på et høyere nivå innen fotballen, dersom hun  selv ønsker og har energi over tid. Jeg opplever hennes mangfoldige talenter som en mulig fremtidig landslagsspiller, og når hun i tillegg åpenbart har en rekke menneskelige styrker og egenskaper også utenfor banen, så ser jeg frem til å følge med på hennes spennende utvikling. All lykke til, husk å også ta vare på deg selv i rollen som fotballspiller underveis i fotballkarrieren!, uttrykker Frode.

 

Har du lyst til å skue bakover i tid og lese mer om Gresvik IFs 100 årige historie er 100 års boka tilgjengelig for kun kr. 100,- ved henvendelse til daglig leder Morten Helminsen på kontoret, eller i Gresvik IFs kiosker.

 

Tekst og foto: Øivind Karlsen, Terje Jensen (Henning Olsen i jubileumsboken GIF 100 år)


Del: