Nytt aktivitetstilbud i Fredrikstad søker frivillige og deltagere: Gåfotball for personer med demens

Del:

Forsidebilde nede fra venstre: Anne Skauen (Aktive Fredrikstad), Grete Pettersen (Gresvik IF), Else Marith Barth Hansen (Demensforeningen). Oppe fra venstre: Marianne Antonsen (Gresvik IF), Marte Emilie Johannessen (Aktive Fredrikstad), Tormod Hermansen (Gresvik IF), Ida Christin Foss (frivillig). Kjersti Langli-Jørgensen fra kommunens demensteam var ikke til stede da bildet ble tatt.

Er du pårørende til en person med demens, eller kunne tenke deg en meningsfull oppgave som frivillig? I høst starter et spennende nytt tilbud for personer med demens: Gåfotball.

Gresvik IF inviterer deltagerne «hjem» til seg i Trondalen, og vil med sin lange erfaring med gåfotball gjennomføre ukentlige treninger i skoleåret 2024/2025 for personer med demens.

Etter trening samles vi til en hyggelig kaffestund. Her får deltagerne både mosjon og en viktig sosial møteplass. Tilbudet er utviklet i godt samarbeid med Demensforeningen, Demensteamet i Fredrikstad kommune og folkehelseprogrammet Aktive Fredrikstad. Tilbudet er helt gratis, og vi håper mange vil benytte seg av muligheten.

Hva er gåfotball?

Gåfotball er en variant av vanlig fotball, men gjennomføres gående og med færre spillere på banen. Erfaring fra Flint fotballklubb i Tønsberg viser at gåfotball er spesielt godt egnet som aktivitet for personer med demens. Det passer for både kvinner og menn, og inneholder både aktivitet, frisk luft – og sosialt samvær.

Demensvennlig by

Gåfotball for personer med demens føyer seg i rekken av tiltak for at Fredrikstad skal bli en demensvennlig by, med eksempelvis demenskoret.

Fysisk aktivitet bidrar til en så god funksjon og livskvalitet som mulig, kan dempe noen symptomer ved sykdommen og reduserer risikoen for fall. Fysisk aktivitet med andre er grobunn for mestring, glede og tilhørighet.

Vil du være frivillig aktivitetsvenn?

For å kunne gjennomføre dette trenger vi deg som vil bidra som frivillig. Du kan være med som støtteperson på selve treningen, eller koke kaffe og sørge for sosial hygge etter en treningsøkt. Har du litt tålmodighet, er omsorgsfull, trygg og stødig? Da håper vi du vil bidra.

Som frivillig får du muligheten til å spille en viktig rolle i å hjelpe andre med å delta i aktivitet, samtidig som at det har en positiv effekt på din egen fysiske og mentale helse. Vi søker menn og kvinner i alle aldre. Opplæring gis alle frivillige før oppstart. Bli med og gjør en forskjell – både for deg selv og andre!

Er du nysgjerrig på om dette kan være noe for deg, eller noen du kjenner? Ta kontakt med Marte i Aktive Fredrikstad på e-post maemjo@fredrikstad.kommune.no.

Grete Pettersen og Tormod Hermansen fra Gresvik IF tester gåfotballferdighetene.

Tekst: Marte Emilie Johannessen, prosjektkoordinator i Fredrikstad kommune
Foto: Benedikte Aasgaard, Aktivitetsutvikler i NFF Østfold.


Del: