Rapport fra jentefotballen

Del:

Etter en litt turbulent tid har jentefotballen igjen fått større fokus i Gresvik IF, der man er i gang med å utarbeide en egen handlingsplan som skal gjelde for jentene.

Generell info
Fotball er i utgangspunktet likt for både gutter og jenter, men for jentene følte vi et behov for en god og gjennomarbeidet plan for å sikre fremtidig rekrutering, økt fokus på trivsel og forhindre frafallet mellom barne- og ungdomsfotballen. Hos oss i Gresvik IF skal det være plass og rom for alle uavhengig om man kommer på trening 1 eller 4 ganger i uken. For å holde på jentene vil vi i første omgang ha fokus på trivsel, samhold og trygghet. Samtidig med dette ønsker vi et godt treningsopplegg som vil vekke og holde på interessen hos de ivrigste spillerne i klubben. Vi har som mål at summen av dette skal minske frafallet av jenter i klubben, slik at vi på sikt kan stille rene fotballag for jenter i de fleste årskullene. Dette vil ta tid, men arbeidet med å både rekruttere og holde på de vi allerede har er i gang. Vi vil fremover aktivt gå ut og tilby treninger for alle jenter i årskullene fra 2007 til 2010.

Egen jenteturnering
I vår hadde vi vår første jenteturnering på lenge i Trondalen der vi fikk besøk fra klubber i både Østfold og Oslo. Våre mange frivillige foreldre sørget for at dette ble en hyggelig og vellykket helg som ble godt mottatt av lagene. Vi ønsker at jenteturneringen i Trondalen skal bli en tradisjon og at antall lag og årsklasser på sikt kan økes. Våren 2019 skal vi på nytt arrangere egen jenteturnering, der vi i tillegg til 2007 kullet håper å kunne utvide turneringen for å også gjelde jenter født 2008.

Samarbeid med Vålerenga Fotball

Gjennom året har 2007 laget vært så heldige å stiftet bekjentskap med Vålerenga Fotball Damer. Dette er et uformelt samarbeid der 2007 kullet har spilt treningskamper og turneringer på treningsfeltet ved Valhall, der Gresvik 07 i sommer holdt de overårige 06 spillerne fra Vålerenga til uavgjort 5-5 over 60 minutter på kunstgresset på Valhall. Vi har også vært så heldige å bli invitert av A-laget til Vålerenga Damer på en «helaftens» opplevelse. Der fikk Gresvik jentene være med Vålerenga damene før toppseriekampen mot Røa på nye Intility Arena, samt felles innmarsj på stadion og balljenter under kampen. Etter kampen tok de seg god tid med Gresvik-jentene for autografer og bilder. Dette var stas. I vinter kommer Vålerenga og spiller treningskamp mot 2007-jentene våre i Trondalen.

Alternativ trening i vinterhalvåret

2007 kullet har også gjennom de siste vintrene trent god. I tillegg til rene fotballtreninger har vi i vinterperioden også inn en alternativt trening hver uke. Dette gjør vi for å få et litt mer variert opplegg i en kald treningsperiode, samt fokus på trivsel og motivasjon. I fjor hadde vi blant Yoga hos Mona Methi Landstad ved Shanti på Gressvik Torg, mens i år er vi hver torsdag trent CrossFit i lokalene ved tennis-senteret. Her har instruktøren laget et tilpasset og variert program for jentene med fokus på koordinasjon, balanse, skadeforebygging og teambuilding. Instruktøren har aldri opplevd at det har kommet flere og flere etter noen treninger, da det «normale» er at det blir færre og færre. Dette er et godt tegn på at jentene stortrives på CrossFit senteret, da det møtte opp 24 jenter på forrige trening. Neste vinter vil vi kanskje legge inn en helt annen type alternativ trening som for eksempel dans, klatring eller turn. Samtidig som at slik alternativ trening gir økt trivsel, ser vi at spillerne også har utbytte av dette på treningsfeltet i Trondalen.

Garderober
I løpet av vinteren vil garderobene i 2 etasje bli pusset opp, slik at jentelagene får sin egen avdeling med garderober. Dette er noe vi ser frem til slik at vi kan få inn litt garderobekultur også for jentene, samtidig som det er hyggelig for tilreisende lag å komme til egne garderober.

Garderobene vil bli pusset opp på dugnad av primus Grete Pettersen og Merethe, med hjelp fra jentegruppa.

Sosialt og spillerutvikling med gutta
Vi har et veldig godt samarbeid med gutter 2007 når det gjelder både sosiale aktiviteter og hospiteringsløsninger gjennom hele året. Dette er alt fra felles sommeravslutninger og julebord, til miniturneringer. Dette er gull verdt for begge kjønn og vi ser at jentene og guttene i klubben stortrives sammen. Trenerne for både 2009 og 2007 gutta tar også de ivrigste spillerne godt i mot når det gjelder hospiteringsordninger både i trening og kamp. Dette er gull verdt og en flott arena når det gjelder spillerutvikling av våre ivrigste jenter.

Kveldsmat på klubbhuset annenhver tirsdag

Et av tiltakene som nå i høst er satt i gang for jentene er kveldsmat på klubbhuset annenhver tirsdag etter trening. På treningsfeltet er det ofte full aktivitet og fokus uten noe særlig rom for «utenomsportslig» prat, så da kan det være godt for både små og store å sette seg ned og skravle over litt mat.

Vi takker «kjøkken-gruppa» som gjør dette mulig for oss!

Samarbeid med håndballen
Da noen av jentene våre spiller både fotball og håndball kan det dukke opp noen utfordringer rundt logistikk og treningstider. For å få dette til har vi opprettet et godt samarbeid med håndballgruppa, slik at vi synkroniserer og samkjører treningstidene. Dette har ført til at vi har klart å holde på en del av håndballjentene som også har blitt en stamme i fotballaget. Vi har et ønske om å legge forholdene til rette for disse spillerne, slik at de kan kombinere idrettene så lenge som mulig. Det at Gresvik IF kan være en samlet gruppe på tvers av idretten fikk vi et godt bevis på forrige uke, da det dukket opp 5 håndballjenter som sluttet seg til ekstratreningen som fotballjentene har på CrossFit-senteret. Det setter vi i fotballgruppa stor pris på.

Vi håper at tiltakene vi nå har satt i gang rundt fotballjentene i klubben vil bære frukter, slik at vi på sikt kan bli en stor og flott gruppe jenter som spiller fotball i Trondalen.

Tekst og foto: Tor-Arne Borg


Del: